Tuesday, December 28, 2010

25 Random Things About Me

Ok. Ni Ncik Amir yang tag. Dah lama sebenarnya dia tag, tapi baru hari ni buat entry ni. Ampunkan patik, Ncik Amir. Sebab dalam hal ni, aku guna prinsip better late than never. Lagi satu, hari tu dah jawap tag dari Cik Indah tentang 20 kelebihan diri. Untuk tag kali ni, nak jawap 5 je la. Kalau campur dengan tag Cik Indah tu, 25 la jadinya. Tak gitu Ncik Amir?? Ok. Gurau je.


1. Anak jati johor. Ayah orang Johor, mak pon orang Johor. Lahir kat Johor, membesar kat Johor. Sama gak la dengan Ncik Amir ni. I'm proud to be Johorean.

2. Lahir 6 Febuari. Motip tayang tarikh lahir, sebab nak mintak hadiah masa birthday nanti. Tak dapat ipod touch, dapat cermin mata Adidas Condes pon jadi la..

3. Lahir dalam keluarga yang besar. Ada 5 kakak dan 2 abang. Aku anak paling bongsu. Sekarang ni dah ada 11 anak sedara.

4. Dulu masa sekolah, cita-cita nak jadi angkasawan. Sebab nanti boleh pergi bulan. Tapi aku selalu cakap kat kawan-kawan, nanti aku nak susun bintang jadi nama aku kalau aku dapat pergi angkasa. Dah besar sikir baru la tau yang tu statement paling tak logik. Cuba cerita sikit macam mana nak susun bintang??!!

5. Selalu menipu masa buat experiment kat sekolah. Pernah sekali tu, orang lain guna air liur tapi aku guna air paip biasa je. Tapi cikgu cakap aku punya experiment jadi.

6. Lepas habis sekolah, masuk matrik Johor. Amik sains hayat. Memang sangat mencabar hidup kat matrik. Ye la... Setahun nak catch up banyak2 subjek. Nasib baik result ok.

7. Masa kat matrik, ada sorang roomates bukan orang Johor. Lepas tu aku tanya la dia, 'kau tau epok-epok tu apa?'. Dia pon jawap 'epok-epok ialah sejenis haiwan laut'. Jawapan konfident beliau buat aku gelak pecah perut sampai keluar air mata.

8. Lepas habis matrik, sambung belajar kat USM Kubang Kerian. Ambik course sains senaman dan sukan. Baru tahun dua. Masih bertatih-tatih lagi sebelum dapat ijazah.

9. Suka kumpul barang pelik-pelik. Plastik gula-gula, plastik tisu, resit bank.

10. Suka makan laksa. Memang feveret. Bila balik cuti je, mesti masak laksa kat rumah. Kalau masa bulan puasa, boleh dikatakan hari-hari buka puasa dengan laksa.

11. Kuat makan. Ni memang masalah besar yang tak pernah selesai. Aku memang ada masalah buruk lantak.

12.
Dalam hidup ni, kadang-kadang aku skema. Terlalu skema. Terlalu mengikut peraturan. Tapi kadang-kadang je la.

13. Lebih suka jadi diri sendiri. Abis, nak jadi sapa lagi kan kalau bukan diri sendiri. LOL.. Maksud aku, aku tak kesah orang nak cakap aku nerd ke, serabai ke, yang penting tak kacau orang lain.

14. Sangat suka pada barang-barang Adidas. Selalu bukak website Adidas, lepas tu kecewa. Motip?? Sebab tak berapa mampu nak beli semua barang-barang tu.

15. Sangat takut pada serangga yang boleh terbang. Belalang memang nombor satu yang paling aku takut. Kalau ada belalang kat ruang tamu, aku sanggup tak tengok tv selagi belalang tu tak hilang. Horror..

16. Suka masuk air. Tak kesah la pantai ke, laut ke, air terjun ke, kolam renang ke. Yang penting air. Tapi aku tak pandai berenang =.=!

17. Suka pada orang yang pandai main gitar. Ada sapa-sapa nak ajar aku main gitar??

18. Ada friendster, tapi dah lama gila tak bukak. Ada facebook, tapi aku akan approve orang yang aku kenal je. Macam kawan-kawan masa sekolah, sedara-mara, dan orang yang aku pernah jumpa face to face. Orang-orang lain aku selalunya ignore. Ada channel sendiri kat youtube, sebab suka komen video orang lain.

19. Tak ada myspace. Tak ada twitter. Tak ada formspring. Masih boleh hidup dengan jayanya tanpa benda-benda tu semua.

20. Mula buat blog masa bulan 4 tahun 2010. Masa tu roomate yang ajak buat. Sekarang ni umur blog ni dah 8 bulan

21. Aku jadikan perkataan congekcakdong sebagai url sebab roomate yang ajar perkataan tu. Jongkang-jongkit dalam bahasa Kelantan. Mula-mula aku gelak bila dengar perkataan tu. Tapi lama-lama macam sedap plak. Cuba sebut perkataan ni laju-laju & banyak-banyak kali, mesti terbelit lidah.

22. Aku guna frasa 'Aku dan Mereka' untuk tajuk blog ni sebab entri dalam blog ni tentang aku dan mereka. Mereka tu merujuk pada beliau-beliau yang ada kat sekeliling aku.

23. Suka baca blog Kak Fynn Jamal, Hanis Zalikha dengan Ncik Sembang Kencang. Banyak lagi blog lain yang aku suka baca. Makan masa 2 hari la kalau nak listkan semuanya.

24. Suka ping entri dekat StoryAnda, GengBlogger dengan Kelab Blogger Tegar. Tapi StoryAnda tempat paling selalu aku ping

25. Suka stalk facebook orang lain :)



Okeh... selesai

5 comments:

  1. awk masuk KMJ batch yg bila ek? i'm ex-kmj jugak.. batch 2008-2009.. and i'm taking sains hayat too...

    ReplyDelete
  2. hye ayu...
    nice to meet u
    sy pon batch 08/09 gak
    sy H1P02
    awak hayat brape??

    ReplyDelete